Lapsijooga

Minun ja lasteni ensimmäinen kosketus lapsille suunnattuun joogaan oli, kun asuimme Ahvenanmaalla. Folkhälsan järjesti lapsijooga kurssin, johon aikuiset yhdessä lapsen tai sisarusparin kanssa sai osallistua. Ensimmäisen kerran jälkeen olin täysin myyty. Tämä joogamuoto oli minulle aivan uusi, sillä olin aikaisemmin osallistunut erilaisille aikuisten joogatunneille, joissa rauhallisuus on keskeinen osa. Lapsijoogassa, tutut jooga-asennot ja tietoinen hengitys oli kudottu yhteen nopeatempoiseen satuun, joka päättyi rentoutumiseen. Antaisiko tämä todella saman vaikutuksen kuin aikuisten jooga? Halusin että lapseni saisivat kokea sen sisäisenrauhan tunteen, jonka minä aina joogatunnin jälkeen tunsin, sekä sen hyväntahtoisen tunteen itseä kohtaan. Mutta voisiko nämä tosiaan tämän vauhdin keskellä löytää?

KYLLÄ! Kaikki alkoi siitä, kun ohjaaja Helena taikoi aikuiset lapsiksi. Miksi? Jotta emme tulisi vaatimuksilla, kuinka asiat pitää suoritta, kuten esimerkiksi tee näin tai noin, rauhoitu, istu alas jne. Oletko huomannut että lapsen kanssa se menee helposti tähän? Ainakin minä voin nostaa kättä tässä kohtaa ja tunnustaa. 

Pojallamme on suuri halu tehdä oikein, tämä johtaa helposti suorituskeskeiseen ajatteluun ja paineisiin. Hän kuunteli tarkasti mitä ohjaaja Helena sanoi ja teki tunnollisesti perässä. Kun hän näki, miten pikkusisko teki kaikki päinvastoin, hän mietti hetken ja tökkäsi minua kylkeen. ”Äiti, miksi Lykke ei tee niin kuin Helena sanoo? Saako noin tehdä, että vain makaa matolla?” Kyllä, lapsijoogassa saa. Jos lapselta tuntuu, että tänään minun tarvitsee olla maaten ja rentoutua, niin hän tekee niin, niin kauan kun ei toisia käyttäytymisellään häiritse.   

Se onni mikä näkyi poikamme kasvoilta, kun hän ymmärsi, että tässä ei ollut mitään selvää oikea tai väärää tapaa vaan miten sitten tekikään, se oli oikein, oli aivan mahtavaa. Lapset ja me aikuiset tarvitsemme paljon enemmän tämäntapaista harjoitusta arkeemme sen sijaan että keskitymme vain suorituksiin. Muuten kadotamme helposti itsemme.

Kun muutimme Turkuun emme löytäneet lapsijoogakurssia ruotsinkielellä, joten silloin tämä äippä päätti käydä ohjaajakurssin ja sillä tiellä ollaan. Vuodesta 2018 lähtien olen vetänyt lapsijoogaa lapsille tarhaikäisistä neljäsluokkalaisiin asti. Tänä keväänä jatkan kouluttautumista nuorisojoogaohjaajaksi.  

Mitä itse olen vuosien mittaan huomannut, että lapsijooga omille sekä toisten lapsille on antanut, on suuremman levollisuuden, sisäisen rauhan ja paremman keskittymisen. Kuka nyt ei näitä lapsellensa toivoisi <3

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00