Maskrosen – blomman som växer var den vill

Maskrosen är speciell, den växer upp var den vill utan att bry sig om lämplig mark eller miljö. Tidigare såg jag den mer som ett jobbigt ogräs, men i dag värdesätter jag den mer. Den är med sin lysande gula färg en perfekt matplats för våra pollinerare biet, humlan och de andra insekterna samt en hälsosam växt även förr oss människor faktiskt.

Man kan använda blommans alla delar i köket. Maskrosen är bra för matspjälkningen. Bladen innehåller C-vitamin som är viktiga för vårt immunförsvar. Maskrosen är rik på bl.a. vitaminer som A, B, C och D, kalium och zink. Man kan göra en hel del av maskrosen. Här finns några recepttips som vi funnit goda. Vi fyller på med recept efter hand här, så håll utkik ☺

Maskrossirap
Ca 5 dl

1 citron, gärna eko
5 dl blomblad av maskrosor (ca 100 blommor)
5 dl vatten
5 dl socker

Gör så här:
Plocka endast de gula blombladen från blommorna. Släng de beska gröna blomkorgarna. Skär den väl rengjorda citronen i småbitar. Lägg citronbitarna och blombladen i en kastrull. Häll på vattnet, värm sakta upp och låt det sjuda i ca 20 minuter. Sila bort blomblad och citronbitar från vätskan. Blanda ner sockret. Koka upp och låt det koka sakta tills konsistensen är sirapliknande. Lättast att se rätt konsistens är att ta med sked och klicka lite på ett fat då och då. Undvik att konsistensen blir för tjock. Låt svalna en stund innan du häller upp på burk.

Kan användas som honung i t.ex. te, på plättar, som sötning i bakverk.

(Recept från: https://www.alltomtradgard.se/tradgard/ogras/maskrosrecept/)

Stekta maskrosknoppar

3 dl maskrosknoppar
½ dl pinjenötter
1 msk olivolja
1 liten klyfta vitlök
smaka av med salt och peppar ev. lite pressad citronsaft.

Hetta upp olivoljan i en stekpanna och skär vitlöken i ett par skivor. Vitlöken ska ge smak åt nötterna och knopparna vid stekning, men plockas bort före servering.

Fräs och rosta maskrosknopparna och nötterna snabbt på hög värme i samma stekpanna. Knopparna ska bli blanka och mörkgröna och nötterna ska få färg. Serveras direkt!

Barnen frågar ofta efter dessa, så goda!

(Recept från: https://hobbyherbalist.com/blog/fyra-recept-med-maskrosor)

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00