Den blomstertid nu kommer

I dag är det äntligen dags för ”den blomstertid nu kommer” i grundskolorna i Finland.

För många är det en efterlängtad dag både för stor som liten, för andra betyder det ett långt, ensamt lov, då de omgivande vuxna arbetar utan möjlighet till lika lång ledighet.

Med tanke på hur vårterminen sett ut är alla inom skolan, både barn och vuxna värda en avkopplande ledighet. En ledighet då skolarbetet får och ska lämnas att vila och fokus kan med gott samvete riktas mot annat.

Simma, sola, bada, spela minigolf, äventyr i skogen, ut på havet, till stugan, ligga i hängmattan, hoppa i trampolinen, läger ja allt man kan hitta på under ett långt sommarlov. Det som dock inte bör glömmas bort under lovet, som för många andas skoluppgift är att läsa, få höra högläsning eller att läsa turvis. Under ett långt sommarlov glöms nämligen detta lätt bort, speciellt om läsningen kräver lite extra ansträngning och känns svår eller jobbig eller om de vuxnas tid är knapp.

Läsning ger så otroligt mycket till ett barn. Barn utvecklar sitt ordförråd bäst med hjälp av läsning. Vill du hjälpa ditt barn med hens skolframgång, är läsningen det bästa OCH enklaste sättet. Böckerna behöver inte vara faktaböcker utan alla böcker räknas.

Det finns böcker för barn i alla åldrar, allt från pekböcker till långa kapitelböcker. Har du barn i skolåldern kan barnet säkert läsa själv, men högläsningen ska ändå inte glömmas bort. Att lyssna till högläsning har ingen åldersgräns. Jag kommer ihåg att min modersmålslärare i gymnasiet berättade att hon tillsammans med sin väninna brukade läsa högt för varann. Inte ens som vuxen ska man alltså sluta lyssna till högläsning.

Ibland kan det vara svårt att hitta lämpliga böcker till barn. Man kanske inte själv är så insatt i vad barn just i en viss ålder gillar. Här har ni lösningen ☺ Jag har här samlat böcker som passar barn i lågstadieåldern, främst åldern 7 – 10 år. Det finns oändligt många fler böcker men här är de som jag märkt att många gillar stort. Jag har delat upp dem i böcker som kan läsas som högläsning och böcker som barnen kan läsa själva. Inget säger att din goda läsare där hemma själv läser alla böckerna. Ibland är det ändå mysigt att tillsammans samlas kring en bok och läsa högt eller delar av kapitlen turvis och samtidigt tillsammans fundera på bokens innehåll. Det ger barnets språkutveckling mer än du någonsin kan ana.

Boktips för högläsning (klicka på länken, för att få upp listan)

Boktips för barnen att läsa själv (ålder ca 7 – 10 år och en del för äldre) (klicka på länken, för att få upp listan)

Vill du ordna till med en läsutmaning hittar du läsfiskar med mera under fliken Inlärningstips här på sidan. Läsfisken och de andra får du måla er detalj på då du läst i 10 minuter. När fisken eller en annan bild är fylld är det dags för en belöning. Belöningen kan se ut hur som helst, det beror på familjen. Hos oss fick barnen vara med och bestämma. Det har genom åren blivit utfärd med lunch i skogen, glass, en dag på stranden med picknick, äta en god hemgjordmiddag som barnen fått välja, tre rätters barnvänlig meny hemma, kubbturnering, en hel dag i en lekpark m.m. Belöningen behöver alltså inte vara dyrbara presenter utan ofta uppskattar barnen mer något man gör tillsammans. Utmaningen blir ännu roligare om vuxna är med och läser med egen läsfisk också ☺

Njut av den stundande sommaren!

Källor:
https://www.barnsidan.se/blogs/ego/50-000-ord.htm
https://svenska.yle.fi/artikel/2019/04/12/las-hogt-for-dina-barn-sa-far-de-ett-rejalt-forsprang-vid-5-ars-alder-har-de-hort
https://www.bokino.se/artikel/fordelar-med-hoglasning/
https://skolvarlden.se/bloggar/karin-kers/spraket-ar-nyckeln
https://www.hemochskola.fi/foralder/dagisforalder/lank-till-en-kvart-om-dagen-under-skolforalder/
https://www.hemochskola.fi/foralder/skolforalder/en-kvart-om-dagen/

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00