Hyönteishotellin omistaja

Olen pitkään halunnut omistaa hyönteishotellin. Auttaa näitä pieniä ahkeria pölyttäjiä löytämään suojaa tuntuu tärkeältä! Varsinkin kun uutisotsikoista saa lukea miten rajusti pölyttäjien määrä on laskenut viime vuosien aikana. Yli 40 % niistä ovat jopa uhanalaisia. Jos pölyttäjät katoavat, katoavat myös muun muassa hedelmät, vihannekset ja marjat, puuvilla, kahvi.

Pelottavaa!

No mitä pitäisi tehdä? Rakenna hotelli lähelle marjapensaita ja kukkia ja anna suojaisa paikka hyönteisille pesiä. Hyönteishotelleja on eri näköisiä. Hotellin perustana voi olla vaikka maitopurkki tai kehys lankunpaloista joka näyttää talolta tai linnunpöntöltä. Tärkein on että hotelli sisältää putkia ja onkaloita sekä suojaavan verkon, jotta ei linnut pääse hyönteisiä syömään. Muuten hotellista tulee enemmänkin karmiva kun auttava.

Kun netistä hakee hyönteishotellin kuvia, löytyy yleensä hotelleja jotka ovat täytetty kävyillä, puruilla ja heinällä. Nämä hotellit eivät valitettavasti sovi meidän kotimaisille mehiläisille ja kimalaisille, sillä ne pesivät mieluummin puiden ja ruokojen koloissa. Jos haluat auttaa meidän pohjoismaisia lajikkeita, voit ottaa vinkkiä huoneiden rakentamiseen meidän alla olevista ohjeista.

Me käytimme isäni talteen ottamia hyllynlankkuja. Mieheni, Janne, ruuvasi lankut yhteen talonmuotoiseksi kehykseksi ja laittoi taustalle puulevyn, sekin vanhasta hyllystä. Lapset ja minä keräsimme talventörröttäjiä, jotka olivat talven aikana kuivuneet ojien varrella. Löysimme muun muassa takiaisia ja koiranputkia.

Näillä kasveilla on paksut, kuivuneet varret, joissa usein on jo valmiiksi kolo, muuten sen voi helposti itse tehdä. Näiden kasvien lisäksi käytimme paloja koivuklapeista, joihin porasimme reikiä. Hyönteiset eivät pidä tuoreesta pihkasta, tämän takia valitsimme varmuuden vuoksi koivuklapit. Anna kasvien ja puuklapien kuivua ennen kuin käytät niitä, jotta ne eivät homehdu.

Sahaa puuklapit ja kasvit sopivan pituisiksi ja aseta ne valmiiksi tehtyyn kehykseen tiheästi. Tässä vaiheessa on hyvä laittaa paikoilleen myös “kerroslevyt” jotka auttavat pitämään kaikki osat paikoillaan. Kun varret ja klapit ovat laitettu tiheästi, ne pysyvät paikoillaan. Tämän jälkeen tarvitsee enää vain niitata verkko paikoilleen ja Voilá! Sinulla on hyönteishotelli.

Meidän hotellimme sai pienemmän katon, sillä suunnittelimme sen paikaksi vajan katon alle. Jos haluat hyönteishotellin taivasalle, on hyvä tehdä katosta hieman leveämpi kun loput hotellista jotta huoneet saavat suojaa.

Kun olet hyönteishotellisi rakentanut ja laittanut sen paikoilleen, käy mielellään Pelasta pörriäinen kampanjasivuilla ja merkkaa miten olet pölyttäjiä auttanut. Sivulta löydät myös muita hyviä keinoja auttaa pörriäisiämme.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/04/01/viisi-tapaa-pelastaa-porriainen-valitse-omasi-ja-merkkaa-tekosi

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00