Talvilomatoimintaa pikkurahalla tai rahatta

Nyt on taas talviloman (tai aikaisemmin kutsutun hiihtoloman) aika niille, joilla on ilo sitä saada viettää. Monille ehkä pohjoisemmat hiihtokeskukset tai etelän huojuvat palmut kutsuvat, toisille, joilla budjetti on hieman pienempi, viikko vietetään kotinurkilla. 

Meidän perheellemme se oli tämä viimeinen vaihtoehto tänä vuonna. Me emme näe sitä mitenkään huonona vaihtoehtona, sillä meidän lomamme ajatus on levätä ja rahat laitetaan tällä hetkellä mieluummin tuleviin taloremppoihin. Sää ei ehkä ole paras mahdollinen sateen ja tuulen keskellä, mutta kyllä sitä tekemistä kuitenkin löytyy. Päätin kysyä asiantuntijoilta, siis lapsilta, miten talvilomaa parhaiten vietetään lumettomalla kelillä. Alla on muutama asiantuntijoiden ideoista listattuna: 

 • Vietä lukupäivää. Tämä oli tyttäremme idea. Hän suorastaan ahmii kirjoja, kun taas hänen veljensä mietti, että tätä mieluummin voisi kutsua lukuhetkeksi, sillä hänen lempiaskareihinsa ei kuulu lukeminen. 
 • Luistelu. Joillakin paikkakunnilla on luisteluratoja, joita pystytään pitämään jäässä, vaikka ei olisi pakkastakaan. Joissakin paikoissa tämä ehkä maksaa pienen lantin, mutta se on varmasti sen väärti. Paikan päällä saa ehkä jopa vuokrata luistimia, jos omia sopivia ei kotoa löydy. 
 • Leikkiä/kävellä metsässä. Meillä tämä on todella suosittu ajanviete tällä hetkellä ja se toimii säällä, kun säällä, paitsi ehkä suurimman myrskyn keskellä turvallisuus syistä. Lähimmän metsän löytää googlettamalla kartoista, ota mukaan pientä purtavaa sekä vaatteita päälle kelin mukaan.  Metsässä ollessa lupaan, että lapsilla ikään katsomatta, ei ole hetkeäkään tylsää. Aluksi voi olla, että tulee ilmoituksia tylsästä paikasta ja kysymyksiä kotiin menosta, mutta kun nuo jättää huomioimatta suuresti, niin aika kuluu nopeaan ja jokainen löytää siellä jotain tekemistä. On se sitten kivien hakkaamista toisiinsa, puissa kiipeilyä, kaatunen puun päällä tasapainoilua, aarteiden kaivamista, sotaleikkejä, piilosta tms. Lopuksi lapset ja nuoret on vaikea jopa saada sieltä kotiin. 
 • Lautapelien pelaaminen. Puhaltakaa pölyt pois pelien päältä ja pelatkaa yksi uusi peli/päivä. Meillä ovat suosittuja tällä hetkellä Robogem-ohjelmointilautapeli ja Kimble. 
 • Pelata tietokonepelejä oli pojan vinkki. Hän lisäsi, yhdessä, joka oli heti paremmin hänen äitinsä mieleen. Meillä on kotona tarkat säännöt ruutuajasta. Lyhyemmäksi aika muuttui, kun talon äiti luki kirjan, Skärmhjärnan (2019) kirjailijalta Anders Hansen (valitettavasti kirjaa ei ole käännetty vielä suomeksi). Kirjasta selvisi muun muassa kuinka keskittymiskyky pienenee, mitä suuremman ajan päivästään viettää ruudun edessä.

 • Rakentakaa maja sisätiloissa. Jos sää ei ulkoleikkejä salli, on majan rakentaminen todella hauskaa. Esille kaikki peitot, tyynyt, tuolit, pöydät, joita saa käyttää ja aloittakaa. Majan sisäpuolella on kiva tehdä vaikka mitä.

 • Pystyttäkää teltta sisälle. Tästä tuli meillä hauska juttu sen jälkeen, kun minun piti yhtenä viikonloppuna yhdessä lasten ja heidän kavereiden kanssa kokeilla, miten meidän uusi neljän hengen teltta kasataan. Kun vihdoin sain teltan (yksin) kasattua, minun oli vaikea saada lapset teltasta pois kahteen päivään. Teltta peitti koko meidän olohuoneen lattian, joten oli vain pidettävä hyvä ilme yllä ja unohdettava TV:n katselu muutamaan päivään.

 • Pyjamapäivä on käsite, jonka opimme muutama vuosi sitten toiselta tädiltäni. Jokaisen loman pitää sisältää yksi pyjamapäivä. Siis päivä, jolloin ei tehdä muuta, kun ollaan rauhassa kotona, pyjama päällä koko päivä!

 • Katsokaa elokuva. Tehkää kunnon kotoisa elämys siitä omatekoisten popcornien kanssa. Testaa maustaa popparit suolalla ja kanelilla. Todella hyvä makuyhdistelmä. Viipaloi hedelmiä ja vihanneksia ja nauti esimerkiksi dipin kera.

 • Puistossa leikkiminen. Jos lähiympäristössä on leikkipuistoja, mahtavaa. Kaupunkien lähellä on yleensä erilaisia puistoja käytettävissä. Muuten voi ehkä koulun- tai tarhanpiha palvella samaa tarkoitusta.

 • Uimahallissa käynti. Jos ulkoa ei löydy tarpeeksi isoja lätäköitä, voi uimahallissa pistäytyä treenaamaan uintitekniikkaa ja sukeltaen etsiä aarteita.  

Paljon muutakin hauskaa voi pienellä summalla talvilomalla tehdä. Yleensä me aikuiset teemme asioista turhan mutkikkaita. Lapset ovat oikeasti tyytyväisiä vähempään, kun he vaan saavat viettää aikaa yhdessä aikuisten kanssa. Vielä hauskempaa, sekä lapsille että aikuisille on, jos toinenkin perhe viettää lomansa kotona ja heidän kanssaan pääse yhdessä seikkailemaan. 

 

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00